Nak pinjam shell?

Ada kawan-kawan anda yang nak run application above defense parameter dan mula berbaik dengan anda untuk pinjam shell?

Anda pening kepala?

Ada caranya, guna SSH authorized_keys

1- Guna ssh-keygen dengan option RSA atau DSA
ssh-keygent -t rsa

2- Salin ke remote shell
scp id_rsa.pub bla@bla.org:~

3- Cipta/Tambah dalam ~/.ssh/authorized_keys

cat id_rsa.pub >> ~/.ssh/authorized_keys

4-Siap.
Kalau Unix password korang tukar banyak kali pun,kawan tu still boleh guna shell korang. Yang penting kena percaya la. Kalu tarak percaya,beskal pun tak kasi pinjam.

Comments

Mohd Jeffry said…
This comment has been removed by a blog administrator.
mypapit said…
nga... kenapa ada comment deleted ni? ada kes XXX ke? >:)
mnajem said…
tak tau lar.. aku pun x sempat baca komen dia.. dh delete dulu

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015